Изненадващата поява на украинския президент Володимир Зеленски на най-голямата конференция по сигурността в

...
Изненадващата поява на украинския президент Володимир Зеленски на най-голямата конференция по сигурността в
Коментари Харесай

Зеленски обвини Китай в опит да саботира срещата за мир в Швейцария

Изненадващата поява на украинския президент Володимир Зеленски на най-голямата конференция по сигурността в Азия „ Диалог Шангри-Ла “ доминираше в днешната ѝ стратегия, откакто преди този момент министърът на защитата на Китай разкритикува „ сепаратистите “ в Тайван и предизвика остър отговор от страна на държавното управление в Тайпе, съобщи Ройтерс.

Облечен в присъщата си тениска в цвят милитари, в последния ден на форума, Зеленски се обърна към делегатите на „ Диалога Шангри-Ла “ в Сингапур с молба за поддръжка и присъединяване в срещата на върха в Швейцария по-късно този месец, целяща да донесе мир в опустошената от войната страна. 
Прочетете още
„ Убедени сме, че нашият свят желае да бъде единен и да бъде кадърен да работи в цялостна естетика “, сподели той в залата, цялостна с делегати в публично бизнес облекло и военни униформи.

Агенция Ройтерс първа заяви, че украинският водач ще има изненадващо присъединяване във форума, което беше и неговото второ посещаване в Азия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година

Зеленски съобщи на конференция, че не е съумял да се срещне с китайската делегация и не скри разочарованието си, че Пекин няма да се включи в Международната среща за мир в Украйна, която е планувано да се състои в средата на този месец в Швейцария.

„ Китай, за жалост, работи за това страните да не дойдат на мирната среща на върха “, сподели той.

По-рано министърът на защитата на Китай, Дун Цзюн, предизвести, че вероятностите за спокойно „ обединяване “ с Тайван са подкопани, и се зарече, че ще бъде направено по този начин, че островът в никакъв случай да не получи самостоятелност.

Китай преглежда демократично управлявания Тайван като своя територия, макар безапелационните възражения на държавното управление в Тайпе, а предишния месец провежда военни учения към острова, ядосан от встъпването в служба на президента Уилям Лай, който Пекин назовава „ сепаратист “.

„ Тези сепаратисти неотдавна направиха фанатични изказвания, които демонстрират, че са предали китайската нация и своите предшественици. Те ще бъдат приковани за позорния дирек на историята ", сподели Дун.

Той добави, че въпреки Китай да се е заел с мирното обединяване с Тайван, Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) „ ще остане мощен поръчител за националното обединяване “.

Тайванският съвет по въпросите на връзките с Китай, сподели в отговор, че надълбоко съжалява за тези „ предизвикателните и неразумни “ коментари на китайския министър, и още веднъж акцентира, че
Китайската национална република в никакъв случай не е управлявала острова.

Китай нееднократно е заплашвал със мощ Тайван на интернационалните конгреси, а заканите му са в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации, се споделя в изказване на Съвета.

Представител на Съединени американски щати, поискал анонимност заради деликатността на въпроса, съобщи, че в речта на Дун не е имало съвсем нищо ново.

„ От три години насам всяка година в „ Шангри-Ла “ идва нов китайски министър на защитата “, сподели източникът. „ И всякога той произнася тирада, нямаща нищо общо с действителната роля на НОАК в района, а тя е да упражнява насила над другите. Тази година не беше по-различно “, добави той.

Речта на Дун беше произнесена ден откакто министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи пред делегатите, че Индо-тихоокеанският район остава основен за Съединени американски щати, без значение че в този момент във фокуса на вниманието им са доставянето на военна помощ на Украйна и войната в Газа.

„ Нека бъда явен - сигурността на Съединени американски щати е обезпечена единствено в случай че сигурността на Азия е обезпечена “, сподели Остин. „ Ето за какво Съединени американски щати от дълго време поддържат наличие в този район “, добави той.

Дун и Остин в петък организираха в коридорите на конференцията среща, която продължи повече от час, като това беше първият им диалог лице в лице.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР